ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

H ΓΕΝΚΑ Εμπορική Α.Ε. με 146 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς κρασιών και αποσταμάτων, που αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα τα κρασιά και τα αποστάγματα των καλύτερων παραγωγών οίνου και αποσταγμάτων παγκοσμίως.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1877, όταν ο Νικόλαος Δ. Καρακώστας έφυγε από τη γενέτειρά του, την Κάρυστο, και ίδρυσε στο Μαρκόπουλο Αττικής κατάστημα εμπορίας τροφίμων.

Το 1882 ο επιχειρηματίας εισέρχεται και στην αγορά χονδρικής και μεταφέρει το κατάστημά του στο κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς & Σοφοκλέους), ενώ το 1903 αποκτά το κτίριο στην οδό Κλεισθένους 9, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Καρακώστα μέχρι σήμερα. Το 1917, ο Νικόλαος Καρακώστας έφυγε από τη ζωή.

To 1925, η επόμενη γενιά Καρακώστα, ιδρύει εταιρία εισαγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας. Εισήγαγαν μεταξύ άλλων, τα Ιαπωνικά ψαρικά "Γκέισσα Νοζάκι", το συμπυκνωμένο γάλα "'Αλπεις" και την έτοιμη σαντιγί "Morfat", προϊόντα που κέρδισαν φανατικούς θαυμαστές.

To 1938 ανοίγει το πρώτο gourmet εστιατόριο, με την επωνυμία "CELLAR", επί της οδού Κριεζώτου. Το 1939 οι Κυριάκος και Γεώργιος Καρακώστας δημιουργούν τη "ΣΕΛΛΑΡ Α.Ε." , που δραστηριοποιείται στην εμπορία διεθνών, φημισμένων αντιπροσωπειών ποτών.

Το 1949, ο Γεώργιος Καρακώστας συνάπτει συνεργασία με την Friesland και αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα του ΝΟΥΝΟΥ στην Ελλάδα μέχρι το 1983, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Το 1951 η εταιρία μετονομάζεται σε ΓΕΝΚΑ από τα αρχικά του ιδιοκτήτη, Γεώργιου Νικολάου Καρακώστα.

Το 1971 αναλαμβάνει τα ηνία ο Παύλος Καρακώστας και συνεχίζει τον δρόμο της ανάπτυξης. Συνάπτει νέες αποκλειστικές συνεργασίες εισαγωγής διεθνών brands, όπως τα Pampers, Courvoisier, Mumm, Sandeman, Canadian Club, Ballantines.

Ο Παύλος Καρακώστας παρέμεινε πρόεδρος της ΓΕΝΚΑ Εμπορικής μέχρι το 2020, όπου και έφυγε από τη ζωή. 

Νέα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΓΕΝΚΑ Εμπορικής έγινε η Αλκμήνη Π. Καρακώστα, η οποία ήδη συμμετείχε στη διοίκηση της εταιρείας. 

Η εταιρία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα, υψηλής ποιότητας κρασιά και ποτά, γνωστών εγχώριων και διεθνών παραγωγών, όπως το Κτήμα Μοντοφώλι, Baron Philippe de Rothschild, Torres, Antinori, Bollinger, Penfolds, Mondavi, Guigal κ.α.

Η υπευθυνότητα, η αποτελεσματικότητα και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αποτελούν βασικές αξίες που διέπουν τις συνεργασίες της ΓΕΝΚΑ Εμπορική και προσδιορίζουν το σύγχρονο προφίλ της.